Гастрономічні вподобання жителів нашого краю формувалися впродовж багатьох років і вплив на них мали різні національні течії. Полікультурність Поділля ввібрала у себе тонкі присмаки різних національностей і євреї були в когорті перших. Питаннями етнокультурних факторів у формуванні традицій української національної кухні переймалися на однойменному між кафедральному круглому столі у Хмельницькому кооперативному торгово-економічному коледжі. Сюди запросили й представників Хмельницького благодійного фонду «Хесед Бешт».
На круглому столі були присутні Менеджер зі зв’язків з громадськістю Людмила Шварцман, менеджер зі соціальної роботи у сфері харчування Анжела Таращан та волонтер Фонду Сусанна Кац. Разом з представниками інших національних товариств, як-то польського, вірменського та російського, запрошені розповідали про особливості національних кухонь та вклад у формування української кулінарної традиції сьогодення.
Анжела Таращан опікується питаннями у забезпеченні продуктами харчування нужденних клієнтів ХБФ «Хесед Бешт». Для неї важливо підібрати ті продукти, які дозволені правилами каш руту й проінформувати людей, що можна купувати, а від чого варто утриматися. Тому на круглому столі менеджер звернула увагу присутніх на особливості єврейської кухні, пов’язані зі заборонами на певні групи продуктів, які широко використовуються у інших національностей. Також вона розповіла про страви ашкіназійської та сіфардської кухні, які були присутні у межах осілості євреїв нашої території.
Сусанна Кац належить до тих людей, у пам’яті яких зберігається маса рецептів предків а руки – вправно перетворюють продукти в справжні кулінарні дива. Відомий фірмовий штрудель пані Кац відомий всім, хто хоча б раз із нею зустрічався. На круглому столі вона розповіла про кулінарні звичаї у її рідному Зінькові, де існувала потужна єврейська громада.
Людмила Шварцман проінформувала всіх присутніх про інформаційні довідники, літературу та заходи, які проводяться Фондом у напрямку збереження та примноження здобутків єврейської кухні. При ХБФ «Хесед Бешт» неодноразово проводилися майстер-класи з єврейської кухні. Одразу два молодіжних проекти за три останні роки («Яхад» волонтера Максима Колеснікова та «Ковчег» Людмили Шварцман) були спрямовані на навчання молодого покоління премудростям єврейської кулінарії.
Окрім представників ХБФ «Хесед Бешт» на круглому столі питаннями єврейської кухні також переймався керівник нового міського закладу харчування «Ресторація Шпігеля». Заклад відкритий у будинку, який раніше належав адвокату Шпігелю та є важливим архітектурним об’єктом на мапі Хмельницького-єврейського .
Інші питання, які підіймалися на круглому столі стосувалися питання навчання молоді, працевлаштування випускників коледжу за спеціальністю. Але саме проведення заходу вкотре засвідчило толерантність та глибоку міжнаціональну інтеграцію, яка існує у суспільстві Хмельниччини.