Members of the Mandragora Club for more than four years, operating at the Ternopil representative office of Hesed Besht Charitable Foundation, make herbal teas under the guidance of manager Irina Ivshina.
Making such teas is a very painstaking task. Every stage of work is important. Спершу потрібно заготовити лікарські рослини в певні строки (сировину для чаїв заготовляють в лісі далеко від міста, тому продукція не лише смачна і вітамінна, а й екологічно чиста). Потім слід правильно висушити, аби максимально зберегти вітаміни та ароматичні речовини. Далі – виготовити збори та розфасувати їх в оригінальні пакетики. Але головне в цій справі – духовне підгрунтя. Відомий засновник хасидизму Бааль Шем Тов, як відомо, народився та практикував цілительство на Тернопільщині. Тож в основу фіточаїв травознаї з клубу «Мандрагора» заклали саме ті трави, якими Бешт лікував своїх пацієнтів.
– Ми подумали, з чим асоціюються у нас ті чи інші єврейські свята, – розповідає Ірина Івшина, – і розробили рецепти трав’яних зборів до кожного торжества. Рецептів розкривати не буду, це, так би мовити, наша маленька таємниця, але, example, до свята Рош а-Шана ми додаємо до трав скоринки граната, сушені яблука; до рецепту чаю Суккот – скоринки лимону, до ханукального чаю додаємо корицю, апельсин. На Ту Бі-Шват ми готували зелені чаї з додаванням суданської троянди та липи. Зовсім недавно ми фасували чаї до свят Пурім і Песах. Пурімський чай – пряний, з вмістом імбиру і гвоздики, пасхальний – квітковий, з жасмином, материнкою і пелюстками троянд.
І як вам такі рецепти? Погодьтеся, вони дуже вишукані і, безумовно, апетитні. Це не буденний напій, він є приємним доповненням до страв святкового столу. Це саме те, що потрібно для зміцнення імунітету й вітамінізації організму.
Довго чаклували тернопільські ентузіасти клубу «Мандрагора» над упаковкою. І розробили дуже привабливий дизайн: пакетик з сургучевою печаткою, з етикеткою-логотипом фонду «Хесед Бешт». Такі пакуночки з задоволенням купували б поціновувачі натуральних і цілющих напоїв, але для того, щоб торгувати цими чаями, потрібно мати ліцензію, а це, як ви розумієте, затратно і неокупно – працівники не можуть виробляти чаї в промислових масштабах. Тому гурманам залишається лиш мріяти про подібну смакоту. А свої цілющі напої тернополяни заварюють для душевного чаювання в колі своїх клієнтів при проведенні якихось заходів та як сувенірну продукцію – здебільшого на подарунки гостям Хеседу.
Вчора тернопільські травознаї передали нам у Хесед два ящички своєї свіжої, ароматної, вітамінно-цілющої продукції, виготовленої в карантині. Дякуємо та зичимо нашим колегам хороших ужинків на лісових галявинах. Даруйте здоров’я людям, бо це і є справжні ліки.